در یک تحقیق جدید از کودکان پرسیدند در آینده می‌خواهند چه کاره شوند؟
محبوب ترین شغل در میان کودکان آمریکایی و بریتانیایی، این بود که در یوتیوب ستاره شوند.

این نتایج خیلی‌ها را ناراحت کرد چون گویا کودکان دیگر حتی آرزو ندارند به کاشفانی بزرگ یا دانشمندانی دوران ساز تبدیل شوند.

مصرف گرایی افسار گسیخته و زندگی زیبا پرستانۀ مجازی چشم و گوش آن‌ ها را هم پر کرده است. اما شاید کودکان امروز هم دقیقاً دارند همان کاری را می‌کنند که همۀ کودکان در طول تاریخ کرده‌اند.

کریس استوکل-واکر، اف.اف.دبیلو.دی — همۀ کودکان در دوره‌ ای از زندگی‌ شان دوست دارند فضانورد شوند.
زندگی‌ شان را میان اجرام کیهانی سپری کنند، بستنی فضا نوردی بخورند، کرۀ زمین را ببینند که مثلِ مرمر سبز و آبی به‌ آرامی زیر کپسول فضایی‌ شان می‌ چرخد.

اما، بر اساس داده‌های جدید، دیگر این‌ طور نیست.
پژوهشی، که به مناسبت پنجا همین سالگرد فرود آپولو ۱۱ روی ماه انجام شد، نشان می‌دهد که در بریتانیا و آمریکا تعداد کودکانی که می‌خواهند ستارۀ یوتیوب شوند بسیار بیشتر از کودکانی است که می‌خواهند فضانورد شوند.

در این دو کشور، حدود سه کودک از هر ده کودک گفتند که وقتی بزرگ شدند می‌خواهند یوتیوبر شوند، در مقابل، فقط یک کودک از هر ده کودک در رؤیای ستاره‌ ها بود.

وقتی بزرگ شوید می‌خواهید چه‌کاره شوید؟ پاسخ این پرسش منوط به این است که اهل کجایید.

محبوب ترین شغل در میان کودکان در کشور چین برعکس است. پنجاه‌وشش درصد کودکان می‌گویند که وقتی بزرگ شدند می‌خواهند فضانورد شوند، در حالی که هجده درصدشان می‌گویند که می‌خواهند ولاگر شوند (یوتیوب رسماً در چین ممنوع است، با وجود این، استفادۀ زیرکانه از شبکه‌های شخصی مجازی -وی‌.پی‌.ان‌ها- یوتیوب را در میان ده سایت محبوب چین قرار می‌دهد. وب‌سایت‌های اختصاصیِ به‌اشتراک‌گذاری ویدئو، در جای خود، وجود دارند و سایت‌های بزرگی هم هستند).

برخی با این مسئله مثل سند محکومیت جامعه برخورد کرده‌اند، سندی تکان‌دهنده که نشان می‌دهد کودکانی که در قرن بیست‌ویکم پرورش یافته‌اند ماجراجویی و رؤیاهایشان را از دست داده‌اند، چیزهایی که کودکان نسل انفجار جمعیت در دهۀ ۱۹۶۰ داشتند.

اما، در واقعیت، این مسئله نشان می‌دهد که کودکان احمق نیستند. و درست مثل کسانی که می‌خواهند فضانورد شوند فکرهای بزرگی در سر می‌پرورانند.

طبق گفتۀ ادارۀ مدیریت کارکنان ایالات متحدۀ آمریکا، پردرآمدترین فضانوردان ممکن است حدود ۱۲۰هزار دلار در سال درآمد داشته باشد.
سال گذشته پردرآمدترین یوتیوبر ۲۲.۵میلیون دلار به حساب بانکی‌اش واریز کرد.

و برخلاف فضانوردان، که باید سال‌ها تمرین سخت را از سر بگذرانند، یوتیوبری که در پول غلت می‌زند هم‌سن‌وسال این کودکان است. نامش رایان است و ستارۀ کانال رایان تویز ریویو.

قتی الگویی تغییر می‌کند، ممکن است سازگارشدن با این تغییر دشوار باشد. تقریباً هم‌زمان با باز آلدرین و همراهانش، که برای اولین‌بار قدم بر ماه گذاشتند، افراد عجیب‌وغریبی که موهای بلند، رویکردی آزادانه در روابط جنسی و علاقۀ وافر به ماریجوانا داشتند، خانواده‌های هسته‌ایِ اتوکشیدۀ سراسر آمریکا را متحیر کرده بودند.

اما ما باید بیشتر از رؤیاهایی که کودکان در سر می‌پرورانند، از واقعیت‌هایی آگاه باشیم که آن‌ها هنگام فکرکردن به شغل‌های آینده‌شان در نظر می‌گیرند. کودکان ساعت‌ها وقت صرف رسانه‌هایی می‌کنند که یوتیوبرهای مورد علاقه‌شان در آن‌ها نقش اصلی را ایفا می‌کنند، یوتیوبرهایی که ماشین‌های سریع می‌رانند و در خانه‌های مجلل زندگی می‌کنند.

زویی گلت، محقق دورۀ دکتری در مدرسۀ اقتصاد لندن، می‌گوید: «به‌طور خلاصه، ستارگان رسانه‌های اجتماعیْ سلبریتی‌های نسل جوان‌اند، این جایگاه را در سال ۱۹۶۹ فضانوردان داشتند. فقط همین هم نیست، بلکه آن‌ها امروزه دسترس‌پذیرند، دسترسی‌‌پذیری‌ای که اَشکال پیشین سلبریتی‌ها نداشتند. در موردشان این تلقی هست که‌ هر کسی تلفن همراه هوشمند داشته باشد می‌تواند در این صنعتِ در حال رشد ’موفق شود‘. با در نظر گرفتن همۀ این موارد، جای شگفتی نیست که امروزه جوانان بسیاری می‌خواهند این مسیر شغلی را دنبال کنند».

تعجبی ندارد که جوانان می‌خواهند شیوۀ زندگی‌شان مشابه زندگی یوتیوبرها باشد.

•••

مسئلۀ تعجب‌برانگیز این است که کودکان چینی، بیش از کودکان دیگر کشورها، این رؤیا را در سر نمی‌پرورانند که وقتی بزرگ شدند اینفلوئنسر رسانه‌های اجتماعی شوند.

چرا که بازار چین بسیار پیشرفته‌تر و جاافتاده‌تر از بازار غرب است و از آمریکا و اروپا فرصت‌های بیشتری برای درآمدزایی دارد. درآمد بسیاری از «رهبران کلیدی عقاید» (کِی.اُ.ال معادلی که چینی‌ها برای «یوتیوبر» یا «اینفلوئنسر» به کار می‌برند) از تجارت الکترونیک است، چرا که پلتفرم‌هایی که از آن‌ها استفاده می‌کنند بیشتر به شکل عمودی ادغام شده‌اند تا شامل بخش خرید هم بشود.

تا حدودی علت تأسیس سایت اف.اف.دابلیو.دی همین بود. احتمالاً در آینده واکنش‌هایی در روزنامه‌های سراسر آمریکا و بریتانیا خواهید دید که تا حدودی از سر حیرت‌اند. آن‌ها حیرت‌زده‌اند از اینکه کودکان می‌خواهند درآمدهایی بسیار زیاد کسب کنند.

البته احتمالش بسیار کم است که این کودکان بتوانند از طریق کسب شهرت با ویدئوهای آنلاین ثروتمند شوند، هرچند کسانی مثل رایان موفق شده‌اند این کار را بکنند. گلت می‌گوید: «تعداد اندکی از تولیدکنندگان محتوا توانسته‌اند واقعاً از این راه امرار معاش کنند، در حالی که بقیه زندگی را با زحمت سر می‌کنند و اغلب خسته و سرخورده می‌شوند».

پس وقتی این روایت‌ها را می‌خوانید، مسئله را طور دیگری مطرح کنید.

موفق‌ترینِ این افراد می‌توانند برای توده‌ها سرگرمی تولید کنند و در این راه درآمد بسیار زیادی کسب می‌کنند. آنان می‌توانند ماشین‌های پرسرعت بخرند و دور دنیا سفر کنند. می‌توانند خوش بگذرانند.

آخرین مأموریت فضایی‌ای که در آن سفینه‌ای فضایی و دارای سرنشین‌ روی جرمی خارج از سطح زمین فرود آمد، زمانی رخ داد که مادربزرگ‌ها و پدربزرگ‌ها هم‌سن بچه‌های امروزی بودند. در چنین دنیایی، چرا بچه‌های امروز نخواهند یوتیوبر شوند؟


محبوب ترین شغل در میان کودکان آمریکایی و بریتانیایی ستاره شدن در یوتیوب است.

کریس استوکل-واکر

ترجمۀ: الهام آقاباباگلی

مرجع: FFWD

منبع: ترجمان 


0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نماد اعتماد الکترونیکی

فروشگاه
.
انتخاب های شما0
شما هیچ محصولی در سبد خرید خود ندارید!
بازگشت به فروشگاه و ادامه خرید
0
جستجو میان محصولات
×
کد تخفیف مورد نظر خودتون رو انتخاب کنید
×

انتخاب پشتیبان و گفتگوی واتساپی

×