کـودکان از خـیلی از غذاها و نوشـیدنیها میتوانـند کافئـین دریافـت کنند، مثلاً شـکلات، شیر شـکلات و … . ضمناً برخی از داروهای بدون نسـخهای که بچـهها نیز از آنها استـفاده میکنند، مانند اکسـدرین، منابع قابل توجهی از کافئین هـستند.
یک فنجـان قهوه در روز به بـچههای بالای 12 سال آسـیبی نمیزند، به این شرط که آنها از تمام منابع دیـگر کافئین اجـتناب کنند.
اگر این یک فنجـان قهوه با یک تکه شـکلات یا یک قوطی نوشـابه همراه شود میتواند کـودک را در مـعرض مصرف بیـش از 100 میلـیگرم کافئیـن در روز قـرار بدهـد، اما پزشـکان توصیـه میکنند بچـهها نباید بیشتـر از 100 میلـیگرم در روز کافئیـن مصـرف کنند. افراد بزرگسـال نیز نباید بیش از 400 میلیگرم در روز کافئین مصرف کنند که چیزی معادل چهار فنجان قهوه خواهد شد.
از آنجایی که کافئین در بسیاری از غذاها و نوشـیدنیها وجود دارد، بچهها یا افراد بزرگسال به راحتی ممکن است بیشتر از حد مجاز خود کافئین مصرف کنند، بدون اینکه متوجه شوند.
عوارض جانبی مصرف کافئین زیاد برای کودکان
مصرف کافئـین زیاد میتواند تأثیـرات منفی زیادی بر کودکان بگـذارد، مثلاً آنها را بدخلق کند، خوابـشان را به هم بریزد و منجر به سوء رفتار مثـلاً انجام کارهـای خطرناک و رفتارهای تهاجمی شود.
همچنین قهوه مـیتواند برخی از بچهها را پریـشان و مضطرب کند یا حتی به آنها حالت تهوع بدهد. قهوه میتواند ضـربان قلب و فشارخون کودکان را تغییر بدهد. در برخی موارد، مصرف زیاد کافئین ممکن است به بچهها احساسی مشابه مصرف داروهای غیرمجاز را بدهد.
تأثیر کافئین بر خواب کودکان ممکن است به نظر شما، عارضهای چندان جدی به نظر نرسد اما در واقع همینطور است. موسسه ملی خواب توصیه میکند کودکان باید هر شب تقریبـاً 9 ساعـت بخوابند، اما مطالعات نشـان میدهند یک کودک معمولی خیلی کمتر از این اندازه میخوابد.
باور اشتباه
بعضی از بزرگسالان ممکن است به بچهها بگویند نوشـیدن قهوه باعث کُندـی رشدشان میشـود. این که بعضـیها اینگونه فکر میکنند، دو دلیـل میتواند داشته باشد:
اول اینکه کاـفئین میتواند مقدار کلسـیم در استـخوانهایتان را کاهش بدهد و قبلاً افراد تصور میکردند این اتفاق باعث میشود فرد قدبلند نشود.
به طور کلی پسربچهها نسبت به دختربچهها واکنش قویتری نسبت به کافئین نشان میدهند. ضربان قلب در پسرها در واکنش به کافئین کاهش بیشتری دارد. فشارخون دیاستولیک در دخترها در واکنش به کافئین، بیشتر افزایش مییابد
دوم اینکه مصرف کافئین در ساعات پایانی روز میتوانـد کم خوابتان کند. هورمون رشد که باعث رشد بدن میشود، در مراحل اولیهی خواب ترشح میشود، بنابراین این ایده وجود دارد که خواب ِ کمتر منجر به رشد کمتر میشود.
یافتهها حاکی از آن هستند که هیچ کدام از این نگرانیها صحـت ندارند. مطاـلعهای که روی 81 نوجوان به مدت 6 سال انـجام شد دریافت ارتباطی میان مصرف کافئین و تراکم استـخوان وجود ندارد. مطالعهی دیگـری نیز نشان داد طـول مدت خواب و رشد بدن نیز به هم مرتبط نیستند.
بنابراین بر اساس پژوهشها شما میتوانید به فرزندتان از دوازده سالگی اجازه دهید صبحها یک فنجان قهوه بنوشد. خیلی مهم است که سایر مواد غذایی حاوی کافئین را که فرزندتان مصرف میکند نیز مدنظر داشته باشید. فراموش نکنید که مصرف قند زیاد نیز پیامدهای منفی برای سلامتی دارد.
بهتر است اجـازهی نوشیدن قهوه بعد از سـاعت 3 بعدازظهر را به بچـهها ندهید.
تفاوت تأثیر کافئین بر دختربچهها و پسربچهها
محققان دریافتهاند کافئین بر دخترها و پسرها قبل از سـن بلوغ، تأثیر مشابهی دارد، اما بعد از بلوغ تفاوتهایی در این تأثیر از جهت جنسیت دیده میشود. به طور کلی پسـربچهها نسبت به دختربچهها واکنش قویتری نسبت به کافئین نشـان میدهند. ضربان قلب در پسـرها در واکنش به کافئین کاهش بیشتری دارد و فشارخون دیاستولیک در دخترها در واکنش به کافئین، بیشتر افزایش مییابد. به گفتهی دانشمندان، فاکتورهای روحی و روانـی، تفاوتهـای هورمونی و فیزیولـوژیکی میتوانند دلیل این تفاوت باشند.
چگونه فـرزندتان را تشـویق کنید کمتر کافئین مصرف کند؟
شما نمیتوانید تمام انتخابهای فرزنـدتان را کـنترل کنید، چون همیـشه پیش او نیستید. اما میتوانیـد برای تشویق او در انتخاب رفتارها و عادتهای سالم و محدود کردن مصرف کافئین اقداماتی انجام دهید.
هوشـمندانه خرید کنید
یخـچال خانه را از نوشـابههای کافئین دار و انرژیزا و سایر مواد کافـئیندار پُر نکنید. در عوض هـمهی اعضای خانواده را به نوشـیدن آب و شیر کمچرب تشویق نمایید.
سطـح آگاهیتان را بالاتر ببرید
برچـسبهای اطلاعات غذایی به شما اعـلام نمیکنند محصـولی که در دست دارید چه اندازه کافئین دارد اما اسم کافئین را در لیست ترکیبات میبینید. اگر متوجه شدید چیزهایی که فرزندتان مصرف میکند حاوی کافئین است، میتوانید با یک جسـتجوی ساده و فـوری متوجه شوید چند میلـیگرم کافئین در محـصول مورد نظر وجود دارد.
الگوی خوبی باشید
اگر خـود شما عادت داشـته باشید هر چند سـاعت قهوه بنوشید یا هر وقت که کسل و خسـتهاید سراغ قهوه بروید، فرزند شـما با این باور رشد میکند که قهوه یا کافئین، بخشی طبیعی و لازم از زندگی یک فرد بزرگسال است و همین باعث میشود خـودش نـیز این عادت را در پیش بگیرد.
0 دیدگاه